Külső ismertető


Közepes termetű, intelligens pásztorkutya. Feje elkeskenyedő, szeme sötétbarna,a felemás szemszín csak merlék esetén megengedett. Füle félig lelóg de megengedett az álló és a lelógó fül is. Szőre hosszú, lábai elején és fején rövid. Farka hosszú, vége kicsit felkunkorodó, a hátra feltett farok nem megengedett. Lábai fehérek, pofáján fehér csík, farka végén fehér folt és mellkasán és hasán is fehér szőrzet van. Lábai párhuzamosak, teste izmos és karcsú, szeme kifejező. Sokféle szín elfogadott, legnépszerűbb a fekete-fehér. Kanok marmagassága 49-53 cm, szukáké kicsit alacsonyabb.


Eredete


Skócia és Anglia határvidékéről származik.Azért tenyésztették, hogy a zord teleken őrizze a nyájat. Ezeknek a kutyáknak az utódait később a lengyel alföldi pásztorkutyával, majd a skót juhászkutyával keresztezték.


Tulajdonságai és igényei


Értelmes, tanulékony fajta, igényli a foglalkozást. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették de mostanában sokan használják sport, kiállítási és hobbi célokra is. Szőre lehet hosszú és rövid. Kiállításra a hosszú szőr megengedett. Bundája nem igényel sok foglalkozást, de nem árt hetente egyszer átfésülni. Emberkedvelő, ha időben más háziállatok közé kerül őket sem bántja. Domináns lehet és terelő ösztöne miatt csipkedheti a lábunkat, de gazdájának mindig meg akar felelni ezért olyan kiváló munkakutya. Hatalmas mozgásigénye miatt nem igazán ajánlott lakásban tartani,de ha minden nap le van mozgatva ott is jól érzi magát.


Érdekesség


A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy Border collie űzi el az ott tartózkodó kisebb állatokat, például nyulakat, ürgéket, illetve a kisebb madarakat. Ezek jelenléte komoly balesetekhez vezethet.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Border_collie (2014.09.26.))


Saját vélemény


Négy éve foglalkozom borderekkel. Nagy változatosság van az egyedek temperamentuma között. Azonban egy biztos a bordernek munkára, ha lehet mindennapos, de elsősorban rendszeres munkára van szüksége. Ezzel tisztul ki a fejük, vezetik le azt a rengeteg energiát, amit egyébként a kerti munkába, vagy a csavargásba fektetnének. Nem csak a vadászkutyák tudnak kóborolni. A border collie hihetetlen intelligenciájáról ismert, ezt azonban használni is kívánja. Nagy feladat egy border energiáinak lekötése és az igazi érdem, a fáradt border collie. Ahogy fentebb írtam a rendszeresség, ez a legfontosabb. Beosztást kell készíteni a kutyának! Nem elég a séta, a border collie esetében agyi fárasztás is szükséges, sőt előrébb való, mint a fizikai. Egy 10-15 perces gyakorlással (trükkök, feladatok) a kutya egy fél napra ki tudja ütni magát, este még egy legalább fél ótás séta és a Nyugalom-szigetén érezhetjük magunkat mi is és kutyusunk is. Azonban, legalább heti egyszer nagyobb, 1,5-2 órás szaladgálós (póráz nélküli) sétára is szüksége van egy felnőtt egyednek a fent leírtak mellett. Egyszerű és számunkra is testmozgást jelentő módszer a kutyasuli. Itt választhatunk a kutyás sportok és készéles kínálatából. A kutyatartás életforma, egy border pedig hivatás, hiszen amennyi pozitívumot, annyi veszélyt is rejthet magában. Minden leendő kutyatulajdonostól azt kérem, gondolja meg jól választását! Személyes találkozót is javaslok, hogy lássák, mit tud produkálni egy border, de ugyanez igaz a mudi esetében is. Egy élőlény magunkhoz vétele felelősség. Várom a megkereséseket és a kérdéseket! 😉


Ádám-Bökényi Bernadett

Hungary – Fejér megye

bokenyi.betti@gmail.com

+36-30/985-2898